Als geboren en getogen inwoonster van Vlissingen heeft de zee een speciale plek in mijn leven gekregen. Vanuit mijn werkkamer kijk ik iedere dag uit over de zee. Zie prachtige wolkenpartijen, heldere luchten, water, zacht ruisend en soms zwaar aanrollend. Op het strand kom ik tot rust en bezinning en daar ontmoet ik de ‘juwelen van de zee’ de kwallen. Ik ben gefascineerd door hun bijzondere structuur, hun tekening, hun kleur en de gelaagdheid van deze zeedieren.

In mijn werk staat het thema ‘juwelen van de zee’ centraal. Het gaat mij om kwallen en vissen, maar ook om de structuur van water.

Kwallen vind ik de juwelen van de zee. Elke kwal is uniek in zijn soort. De schoonheid van de kwal, gewoonlijk als vies, lelijk en gevaarlijk ervaren, naar boven halen, als een mooie bloem op het strand. Ik beeld ze uit als schitterende juwelen, metaforen van leven en van dood.

De kijker wil ik nieuwsgierig maken door belangstelling te wekken voor het ongewone in het gewone, mensen met andere ogen laten kijken naar de wereld om ons heen.

Mijn foto’s van water en kwallen, mijn porseleinen kwallen en vissen weerspiegelen de schoonheid van de zee, maar zijn tevens een ode aan de diversiteit van leven in het algemeen.

In 2012 heb ik een werkperiode doorgebracht in China, in de stad Jingdezhen waar eeuwenlang het Chinese keizerlijk porselein werd vervaardigd. Het was voor mij een grote uitdaging om mijn thema nu in keramiek te verwezenlijken. In Jingdezhen heb ik kennis gemaakt met traditionele manieren om met porselein te werken.

Met deze Chinese kennis en vakmanschap heb ik mijn installatie ‘Juwelen uit de Zee’ gerealiseerd. Het is de weergave van mijn liefde voor mijn woonplek aan zee in Vlissingen.

Begin november 2012 is mijn werk in Jingdezhen tentoongesteld op de expositie ‘Dutch Dreams’. Een expositie gezamenlijk met 3 andere Nederlandse kunstenaars. Ik heb er toen voor kozen mijn werk op de houten kar te exposeren die Chinese ambachtslieden gebruiken om porselein mee te vervoeren. Als ode aan hun vakmanschap waarvan zij een klein gedeelte aan mij hebben overgedragen. Tevens herinnert de kar mij aan mijn jeugd toen vissersvrouwen met hun viskarren door de straten van Vlissingen trokken om hun vis te verkopen. Een klein stukje China in Vlissingen.

Het Chinese woord voor vis is yu, wat verbonden betekent. Op De Bunder omvat mijn installatie een school porseleinen vissen, zij verbeelden verbondenheid, maar ook innerlijke schoonheid en plezier.Website: carlakesteloo.nl