Voedselbos als verbinding

Het voorterrein, wat eerst gebruikt werd voor het hoveniersbedrijf, is beschikbaar gekomen voor onze activiteiten. Naast extra expositieruimte en een paar Theaterpleintjes is er ook plaats voor een Voedselbos.
Het Voedselbos moet de verbinding gaan vormen tussen de landschappelijke beeldentuin en het voorterrein aan de Oude Rijksweg. Groen en beleving blijven versterkende en belangrijke waarden voor kunst en cultuur op de Bunder.

 

Maar wat is dat nu precies….


Een voedselbos is een zelfvoorzienend plantensysteem waaruit op termijn het gehele jaar kan worden geoogst. In tegenstelling tot een gewone moestuin en de landbouw, waar elk jaar gezaaid, gepoot, geoogst en gespit wordt, groeien er in het voedselbos vooral vaste overblijvende planten.
Je vindt er alles wat in een bos groeit, van bomen, struiken, kruiden en knol- en wortelgewassen tot bodembedekkers, klimplanten en schimmels. Die leveren allerlei soorten fruit, noten, zaden, bladeren, bloemen die voor lange tijd allemaal of eetbaar zijn of dienen als verrijking van het voedselbos.
Er komen best wat onbekende en aparte planten in voor, met soms bijzondere namen; Paw Paw, Brave Hendrik, Paarse asperge, slaboom en theeplant zijn enkele voorbeelden.
De bodem gaan we helemaal afdekken (mulchen) met houtsnippers en verhakseld groenafval van de Bunder. Hierdoor krijgt wildgroei van ongewenste kruiden nauwelijks kans en ontstaat er een superrijke humuslaag die boordevol leven zit. Gedurende het jaar wordt dat steeds aangevuld met groenmateriaal uit het bos en de Bunder.
Het systeem wat dan ontstaat staat garant voor een snel toenemende biodiversiteit. Vogels, vlinders, bijen, een toevallig konijn; ze zijn er al, maar worden nog talrijker.
Het voedselbos is echt iets voor ‘luie’ boeren. Met weinig inspanning een steeds rijker voedselbos creëren, met eten in overvloed. Het enige wat moet gebeuren is oogsten. De oogst van direct eetbare vruchten etc. en het oogsten van planten die het bos moeten voeden.
Het is bijna niet te omschrijven….hopelijk kunnen we in de nazomer rondleidingen gaan geven om ter plaatse te laten zien wat er allemaal gebeurd.