een Bunder in Residence

Na onze jaarlijkse exposities (10 jaar achtereen!) waren we in 2022 toe aan ‘iets anders’. Om iets met dat gevoel te doen hebben we op de Bunder een ‘residence’ ontwikkeld en ingericht.

Een verblijfplaats (in dit geval een door André Smits tot kunstwerk opgewaardeerde nostalgische caravan) waar kunstenaars een aaneengesloten periode van 2 à 3 weken kunnen werken en verblijven, gericht op het maken van een kunstproject . Het resultaat hiervan wordt gepresenteerd op de Bunder.

De start achter dit project lag in 2022 om op de Bunder in de periode tot en met augustus 2023 voor een bepaalde werkperiode (afhankelijk van het te realiseren project) opeenvolgend onderdak te bieden aan 5 regionale en (inter)nationale beeldend kunstenaars, performers, filmers, dansers, schrijvers of muzikanten.

In het vervolg van dit project zal er op onregelmatige basis een kunstenaar neerstrijken om een project voort te brengen.

 

Kunstwerk

Tijdens die werkperiode kunnen deze kunstenaars zich dan aantal weken ‘ongestoord’ aan de realisatie van een kunstwerk kunnen wijden.

Dit kunstwerk kan zijn:
Een beeldend werk, een muziekstuk, een film, een dans, het geschreven woord enz.

Als tegenprestatie vragen we van de deelnemende kunstenaars dat zij op deze manier een blijvend, artistiek / kunstzinnig eindresultaat op/aan de Bunder achterlaten, inclusief een verslag van die werkperiode op de Bunder.

 


een Bunder in Residence wordt mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Caravanlife Gorter, Gemeente Goes, Culturele Raad van Goes en Provincie Zeeland. Speciale dank voor Hein Verwer voor het werk aan de residentie.


Kunstenaars

Tom Kniesmeijer

Tom Kniesmeijer werd in 1961 geboren in Amstelveen, hij is psycholoog, schrijver, zwemmer en muziekliefhebber. Vanaf 2022 woont hij in Doesburg, waar hij voor zichzelf een klein schrijversparadijs heeft gecreëerd.

Hij schreef De Seizoenen van de Tijdgeest over de regelmaat waarmee de tijdgeest iedere vijf jaar omslaat. Het werd een boek vol anekdotes over hoe muziek, film, kunst en politiek meebewegen met hun tijd. In Het Matje. 

Tom werkt van 21 mei ’tot en met 9 juni ’24 op de Bunder


Roger van der Veken

Roger van der Veken is geluidskunstenaar en ontwerper. Begonnen als allround geluidstechnicus en muzikant heeft hij zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het
maken en bewerken van field recordings. “Field recording betekent voor mij een eindeloze bron van inspiratie. Gewoon luisteren met aandacht naar de wereld om me heen is een bron van grote vreugde die me hetzelfde niveau van… lees verder »
 Roger werkt van 31 juli tot en met 20 augustus ’23 op de Bunder aan zijn project ‘een Bunder Geluid’.

 


BOI AKIH  AIR

Sinds 1997 vormen gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary onder de naam BOI AKIH een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met een breed scala aan muzikanten, dichters en dansers.
Grenzeloze nieuwsgierigheid drijft BOI AKIH al meer dan twintig jaar naar telkens nieuwe experimenten en ontdekkingen… lees verder »
 BOI AKIH laten zich van 26 juni t/m 18 juli ’23 inspireren door de natuur en de omgeving van de Bunder.


Leyla de Muynck

Leyla de Muynck is een performance artiest met haar achtergrond in moderne dans, ze studeerde in 2014 af van Modern Theater Dance van de AHK in Amsterdam. Ze maakt visueel werk waarin ze haar lichaam als instrument gebruikt. Dit kan veel verschillende vormen aan nemen zoals film, sculpturen en performance waarin het gebruiken van haarzelf centraal staat. Leyla speelt in haar performances met … lees verder »
Leyla werkt van 30 mei tot en met 18 juni ’23 op de Bunder aan haar project COCOON.

 


Pien Vroonland

Filmer, fotograaf Pien Vroonland is Zeeuwse van geboorte en studeerde af aan het AKV ST. JOOST richting film. Pien werkt van 24 april tot en met 14 mei ’23 op de Bunder aan haar project verbinding / verbintenis.
“Ik heb een nieuwsgierige en onderzoekende houding, ik probeer projecten voor mijzelf als een soort ontdekkingsreis te laten voelen.”

 


Jona Biemans

Als eerste kunstenaar mochten we Jona Biemans verwelkomen, een jonge beeldend kunstenaar die zich heeft toegelegd op performance art. Jona heeft zich laten inspireren door de Bunder en zijn verhalen en zal het resultaat hiervan was te zien op 1 en 2 oktober 2022.

 

 

 

Op de hoogte blijven van onze residencies?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van een Bunder Kunst, dan mis je nooit meer iets.