BOI AKIH  AIR  Een Bunder Kunst juni-juli 2023

Sinds 1997 vormen gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary onder de naam BOI AKIH een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met een breed scala aan muzikanten, dichters en dansers.

Grenzeloze nieuwsgierigheid drijft BOI AKIH al meer dan twintig jaar naar telkens nieuwe experimenten en ontdekkingen. Hierdoor zijn ze inmiddels thuis in muzikale tradities uit alle windstreken: van moderne jazz tot klassieke Indiase muziek en van Melanesische, Afrikaanse en Europese folk tot geïmproviseerde muziek. Al die verschillende tradities en invloeden zijn voor de musici geen eindbestemming, maar inspiratie en aanknopingspunt voor muzikale ontwikkeling. Ze klinken door in de kleur en textuur van hun muziek, in complexe composities en vrije improvisatie, in stemgebruik en speeltechniek, in gedurfde bezettingen en ook in de bijzondere verzameling instrumenten die zij hanteren – vaak zelfgebouwd en toegesneden op hun eigenzinnige muzikale ideeën.

In de voortdurende wisselwerking tussen de muzikanten en de bronnen waar zij uit putten ontstaat hun unieke eigen geluid, dat tegelijk onconventioneel en toegankelijk is, telkens weer verrassend nieuw en toch volkomen herkenbaar BOI AKIH. Waarin akoestische klanken en elektronische soundscapes zich vermengen met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader, zingt.

In de muzikale projecten van BOI AKIH resulteren die diepe, persoonlijke muzikale verkenningen in een harmonieus samenvloeien van schijnbaar onverenigbare klanken, ritmes en tonaliteiten. Voorbeelden zijn de symbiose van Europese, Indiase en Indonesische tradities in Uwa I (2004) en eclectische muzikale herinterpretaties  van  Jimi Hendrix, Neil Young en Joni Mitchell (Circles in a Square Society 2012). In het gelauwerde Controlling the Swing (première Holland Festival 2017) bracht Boi Akih een hele reeks muzikale uitersten samen in één wervelende compositie. Het nieuwste project van BOI AKIH from and to Infinity (2023) heft de grenzen verder op: tussen oud en modern, tussen muziek, verhaal en poëzie, tussen oost, west, noord en zuid.

Artist in Residence in Zeeland 

Vorig jaar zomer speelde Boi Akih een concert in de Joert. Ze voelden zich enorm geïnspireerd door de  mooie tuin, beelden en installaties en de mensen van een Bunder Kunst. Deze zomer verblijven Niels en Monica een aantal weken als Artist in Residence in de prachtige landschapstuin van een Bunder Kunst in ’s Heer Arendskerke. Ze laten zich inspireren door de natuur,  de omgeving en zullen in de mooie Joert daar een aantal voorstellingen en workshops geven. In de eerste week werken we samen met o.a. de Zuid-Koreaanse choreografe en danser Miri Lee (foto) en sluiten dat af met een voorstelling op zondagmiddag 2 juli.

Miri Lee

Vanaf 10 juli werken we samen met de Balinese gamelanspeler en percussionist I Made Subandi.  Op dinsdag 11 juli zullen ze met de leerlingen van groep vijf en zes van basisschool Schengehof een workshop volgen, waarbij de leerlingen zullen spelen op diverse gamelan instrumenten. Ter afsluiting van deze residentie komt de hele formatie van BOI AKIH bij elkaar en spelen we op zondagmiddag 16 juli ons nieuwe project From and to Infinity.

I Made Subandi by Sascha Osaka

Lees meer over BOI AKIH


BOI AKIH laten zich van 26 juni tot en met 18 juli ’23 inspireren door de natuur en de omgeving van de Bunder