Leyla de Muynck is een performance artiest met haar achtergrond in moderne dans, ze studeerde in 2014 af van Modern Theater Dance van de AHK in Amsterdam. Ze maakt visueel werk waarin ze haar lichaam als instrument gebruikt. Dit kan veel verschillende vormen aan nemen zoals film, sculpturen en performance waarin het gebruiken van haarzelf centraal staat. Leyla speelt in haar performances met echtheid. Ze creëert een nieuwe wereld, maar zal binnen die wereld nooit doen alsof.

Met regisseur Vincent Boy Kars maakte zij de film Drama Girl, die in 2020 op het IFFR in première ging. Een film die tussen documentaire en fictie in danst. Ze vertelde haar levensverhaal aan Vincent en gaf hem de vrijheid daar weer een script op te baseren. Zij kwam iedere dag zonder voorbereiding of weet van wat er gefilmd zou worden op set, om op die manier echte reacties en emoties in een gemaakte setting te kunnen vangen. Eerder werkte ze o.a. samen met Lara Verheijden, Dimitri van den Wittenboer, Kirac en Kasper van den Bergghe.

Momenteel werkt ze in residentie bij een Bunder Kunst aan haar project COCOON.
Een cocon, een ragfijn vlechtwerk van dunne draden dat langzaam tot leven komt. Van binnenuit verwordt het vlechtwerk tot een vorm die zichzelf langzaam verpopt tot….? Ja, tot wat?
COCOON is een kunstwerk, een performance, een werk in transformatie en als thema onderdeel van een groter werk. De rups sterft en wordt vlinder.
In  COCOON onderzoekt Leyla haar fascinatie en verhouding tot de dood.

Zie meer over Leyla op Instagram


Leyla werkt van 30 mei tot en met 18 juni ’23 op de Bunder aan haar project COCOON.