Saskia Goldschmidt


Saskia Goldschmidt (1954) heeft inmiddels vijf boeken geschreven. Ze debuteerde in 2011 gedebuteerd met Verplicht gelukkig, portret van een familie. Na deze succesvolle start schreef ze drie romans: De Hormoonfabriek, De Voddenkoningin en Schokland.
Voorafgaande aan haar romans doet Goldschmidt diepgaand journalistiek onderzoek, wat de basis is voor haar fictionele verhalen.

In juni 2023 IS haar nieuwe grote roman verschenen: Kukuruznik. Een verhaal over een jonge vrouw, alleen achtergebleven in een monumentaal pand in het centrum van Amsterdam. Ze vindt een kist vol documenten, haar nagelaten door haar vader. Schijnbaar verhalen die niets met elkaar te maken hebben: een levensgeschiedenis van Rosy Rose, de eerste zwarte vliegenierster uit de USA. Over jonge vrouwen uit het Sovjetleger, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in licht ontvlambare Kukuruzniks alleen ’s nachts konden uitvliegen en daarom moesten leren vliegen in het donker. Het is een zorgvuldig gecomponeerde caleidoscopische roman, waarin uiteindelijk de schijnbaar losstaande verhalen toch in verband met elkaar blijken te staan.

saskiagoldschmidt.nl