Morjak


Morjak, D’n Bio 2024

Morjak is weer even op de wal, en als de zeeman thuis is, dansen de mensen op tafel… 

Morjak was de naam van een Russisch zeemansblad begin negentiende eeuw, en betekent Zeeman. Wiebe Radstake, in het dagelijks leven zeilend zeeman, startte Morjak in 2018 op met het maken van het album ‘Vrij vliegende vissen’. Samen met Stefan Fokker nam hij 18 nummers op en bracht die uit in eigen beheer. Hierop volgde een korte tour voordat Wiebe weer aan een nieuwe zee zwerftocht begon.

De muziek van Morjak is ongepolijste muziek die doet denken aan het kraken van een schip, het fluiten van de wind in het want, het denderen over de oceaan en soms juist ook het vertwijfeld ronddrijven in windstilte. Morjak is weerbarstig, van plattelandse blues naar de roll van de stad. Denk aan Tom Waits, De Kift of Morphine die aanmonsteren op een oud zeilschip en hun belevenissen op muziek zetten.

De teksten in het Nederlands gaan veelal over de liefde voor de zee, het verlangen naar thuis of de wonderbaarlijke wereld die dagelijks bestaan heet. Knip en plak techniek wordt toegepast zodat schijnbaar normale zinnen net even in een andere context komen te staan waardoor het absurdisme van het leven doordringt in de muziek van Morjak.

In de zomer van 2024 gaat Morjak weer op tournee door België en Nederland. De nieuwe samenstelling voor de promotie voor een nieuwe EP die ‘Al het voorgaande’ heet is: Gerard Steur op potten en pannen, Winnie Haarhuis op drums en slurf-piano, Nathanael Boelen op contrabas en kazoo, Stefan Fokker op piano en orgel en Wiebe Radstake: gitaar, mondharmonica en zang. 

morjak.nl