Een uniek werk

Voor zover bekend het enige ruimtelijke buitenkunstwerk waarin een groot aantal etsplaten zijn verwerkt. Aan weerszijden van beide deuren zijn in totaal 48 etsplaten vastgemaakt, waarvan 40 zinken platen en 8 platen van rood koper. De deuren kunnen bewegen en staan als een soort vizier geopend naar het omringende landschap.

De voorstellingen op de etsplaten laten zich lezen als een verzameling foto’s uit de kranten en andere media. De afbeeldingen zijn gekozen uit de actualiteit van 2000 tot en met 2014. Het gaat daarbij niet om het nieuwsfeit zelf. De keuze van gebeurtenissen is vooral bepaald door de wijze waarop het moment in beeld is gebracht. Daarbij spelen impact, emotie, houding, beweging een grote rol en de afbeelding moest vooral ook grafisch interessant zijn.

De afbeeldingen zijn door middel van suikerwateraquatint ( ook wel bekend als: lift ground ) op de metalen platen aangebracht. Het materiaal van de etsplaten herinnert aan het oude fotocliché, een drukvorm zoals die voor het digitale tijdperk werd gebruikt in de drukkerijwereld. De platen zijn zwaar geëtst en zijn tijdelijk tegen weersinvloeden geconserveerd, maar de etsplaten zullen na verloop van tijd aangetast worden en verkleuren. De tijdelijkheid van het moment, nieuws verliest haar actualiteit, de tijd slijt.