Van Kattendijke naar Kericho

In de zomer van 2020 gaan we op reis van Kattendijke naar Kericho (Kenia). Deze reis loopt via s-Heer Arendskerke, daar staat mijn reus CHEBOO ASIS (God van de zon) die uitkijkt over de akkers, dijken en de zee. Het Zeeuwse landschap.

YEYE AMBAYE HULE TA MNANGA MAPENZI betekent zij die licht geeft en liefde. Iets wat we nodig zullen hebben op onze reis. Mijn geboortestad is Kericho, een stad in een groene vallei in Kenia. Het heeft de idylle van de Bunder, dus dat CHEBOO ASIS hier staat is niet zo toevallig.

Alle woorden aan de buitenkant van het werk zijn geschreven in mijn moedertaal het Swahili. Het zijn woorden van kracht en verbintenis met de natuur en het leven, mijn voorvaderen waren reizigers over land, het zelfde wat ik nu ga doen met Andre.

De stam waar ik vandaan kom, de Kipsigis, hebben een cirkelvormige kijk op het leven, ze zijn diep spiritueel en beschouwen al het leven als heilig. Ook geloven ze in een opperwezen dat zich manifesteert in de zon. De Kipsigis weten dat al het menselijke leven cyclisch is. De voorouders blijven een belangrijke rol spelen in het leven, omdat zij de brug vormen. waardoor de mensen in staat zijn te communiceren met het allerhoogste wezen.

Toen ik beging dit voorjaar deze opdracht kreeg en rond liep in een nog leeg landschap dat zijn schoonheid nog aan mij moest tonen wist ik het meteen; hier komt mijn zonnekoning. De samenwerking met André, die zo wel aan de buitenkant als aan de binnenkant onze verhalen vertelt, maakt het werk af. Andre is mijn KIPO-SIGIS-IE (degene die leven geeft aan veel. Door zijn rondzwervingen over de globe, waar hij alle kunstenaars een plekje geeft in zijn NEVER ENDING ART TRIP. Hij maakt het onzichtbare zichtbaar en schenkt het leven en zo komt alles samen in een prachtig oneindig verhaal.