verbinding- les extrèmes se touchent

 

 

‘verbinding- les extrèmes se touchent’ - Gerdi Zwaan en Sandra van der Meulen

Het thema van een Bunder Keramiek 2014  is reizen. Deze installatie heeft inmiddels een reis achter de rug en zal t.z.t. weer verder reizen. Oorspronkelijk gemaakt voor de kunstbiënnale: Dijken van Wijven 2014, met als thema ”verbinding”, heeft ons object hier een nieuwe tijdelijke bestemming gevonden.

Maar het idee blijft; ‘verbinding- les extrèmes se touchent’

“Hoe kunnen wij onze uiteenlopende disciplines en visies verwerken in één kunstwerk?”  
 
We werken verschillend. De een ruimtelijk, met klei, zwaar, opaque en aards, de ander in het platte vlak, met papier, liefst rijstpapier en inkt, licht, kwetsbaar en transparant. Maar wij herkennen in elkaar de passie voor wat wij doen, wij vinden elkaar in het experiment, het openstaan voor ‘giften’, het sobere  kleurgebruik, het zoeken naar eenvoud in vorm en de voorliefde voor gevonden materialen.

Zo groeide het idee van de poort als metafoor voor verbinding.
De ruimtelijke vorm van betonijzer is door zijn massa geaard, door zijn vorm transparant. De ruimtelijkheid van de vorm verwijst deels naar het monumentale werk van Gerdi.
Voor de poort staat een plaat opgesteld. De plaat, gemaakt  door Sandra is transparant. Zo is ook haar werk. De plaat staat voor de mens/de geest die zoekt naar verbinding met het universele, maar die in zijn ‘zien’ wordt belemmerd door de kennis die hij bezit. Zo wordt ook de doorkijk belemmerd.

In de ene poot van de installatie hangen kokers van klei en papier: zwaar en licht. De kokers verbinden de ruimtes  maar maken ook de verbondenheid van ons als kunstenaars zichtbaar. Zonder concessies te doen vloeit ons werk harmonieus in elkaar over. Van zwaar naar licht, van klei naar papier. In de andere poot liggen blokken hout opgestapeld. Hout waaruit papier wordt gemaakt en dat klei in steen transformeert.
Om de verbinding rond te maken vroegen wij een lokaal bedrijf, Machine Bouw Terneuzen,  om de  constructie uit te voeren en zo het begrip verbinding in alle richtingen compleet te maken.

Uiteindelijk kwamen de maanden van brainstormen, plannen maken, tekeningen uitwisselen tot noeste arbeid in eigen atelier bij elkaar en was de cirkel rond. Letterlijk. Want cirkelend om het werk wordt steeds een andere invalshoek ervaren, wordt het blikveld getrokken naar een ander detail. Wij voelen er ons zeer verbonden mee.

En nu onze installatie op een nieuwe plaats van bestemming staat gaat het nieuwe verbindingen aan …..

Meer over deze installatie

 

 

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht