Gerdi Zwaan en Sandra Vermeulen

 

Gerdi Zwaan

Mijn werk beweegt zich op het snijvlak van sculpturaal werk en keramiek. Tijdens mijn opleiding als beeldhouwer raakte ik gefascineerd door de huid van de klei, de structuren die ontstaan en het toevoegen van kleur om het geheel te versterken.
Het pure van het materiaal boeide me en ik besloot verder als keramist door het leven te gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo werd ik toch weer een soort beeldhouwer, maar dan van monumentale keramiek. Daarnaast houd ik van andere materialen met structuren: oud ijzer, oud hout ed. ook die pas ik graag toe in mijn werk. 

Mijn sculpturen zijn daarom vaak het resultaat van  een lange ontdekkingstocht  naar en de verrassing van iets wat ik niet zocht en toch vond.  Een zoektocht naar de uiteindelijke vorm en kleur die ondanks en dankzij mij ontstaat. 

opleidingen:

Workshops en masterclasses op het gebied van kleibewerking, technieken, glazuur en vormgeving bij o.m. Jurg Baechtold

Beeldhouwen/monumentaire keramiek academie Eeklo (B)

Moinumentale keramiek vrije Academie Den Haag

Sierboetseren Academie voor Beeldende Kunst te Mechelen (B)

 

Sandra van der Meulen

Als kind van een Chinese moeder en Nederlandse vader bracht Sandra van der Meulen het grootste deel van haar kindertijd door in het Verre Oosten (Hongkong, Singapore) en groeide op omringd door de Oosterse cultuur. 

In haar werk is deze invloed duidelijk aanwezig. Haar schilderijen geven uitdrukking aan de voortdurende zoektocht om de invloeden van zowel haar oosterse als westerse achtergrond te laten versmelten in een eigen persoonlijke beeldtaal. Ik probeer mijn weg te vinden tussen de leegte en transparantie die ik ervaar bij oosterse kunst en de voor mijn gevoel meer aardse doorwerktheid van de westerse kunst”.

Dit voordurende balanceren tussen tegenstellingen is kenmerkend voor haar werk. Balanceren tussen gelaagdheid en leegte, controle en spontaniteit, het grote gebaar en kleine kwetsbare elementen. “Voor mij ligt de essentie niet in het streven naar een mooi beeld, maar meer in het uitdrukking geven aan denkbeelden die betrekking hebben op het ervaren van het leven. Niet wat ik maak, maar dat ik iets maak, is voor mij een teken van leven”. 

Sandra van der Meulen werkt in een “gemengde techniek”. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen, waaronder kaasdoek, oosterse papieren, vmet name ook rijstpapier uit Wenzhou, en soms gevonden voorwerpen. De eenvoud en de puurheid van deze materialen zijn van essentieel belang voor het werk. Teksten en tekens zijn een steeds terugkerend element in het werk; zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie.

Sandra van der Meulen woont en werkt in Middelburg.

www.sandravdmeulen.nl

Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht
 
Deelnemen aan TENT-(t)oonstelling? Schrijf in