Kwartieren

 

Calvijn College

De bijdrage van het Calvijn College aan de expositie ‘een Bunder Tijd’ bestaat uit het werk van een 35-tal leerlingen uit havo-3.

In de lessen beeldende vorming zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het thema 'Tijd'.

We hebben vooraf nagedacht over de inhoud van het thema: 'Wat is tijd? Zijn er grenzen aan de tijd? Is de tijd te beïnvloeden? Wat betekent tijd voor mij? ' Deze gedachten vormen het uitgangspunt van een creatief proces, waarbij de leerlingen vanuit een persoonlijke context hun visie op het thema 'Tijd' zijn gaan verbeelden. De getoonde werkstukken zijn het eindresultaat van hun creatieve proces.

 

Ostrea Lyceum, 4vwo 2018

Wat betekent “Tijd” voor jou? Jouw ideeën of ervaringen met tijd op een houten tablet-formaat, jouw timetable. Hier volgt een opsomming met begrippen en gezegden die je kunnen inspireren om tot een verbeelding te komen.

Timetable: een verzameling van opvattingen over tijd en het beleven van tijd.
Tijd: verleden, heden, toekomst, de tijd zal het leren. Tijd: deze tijd, wat een tijd, uit de tijd. Tijd: vroeg, te vroeg, op tijd, laat, altijd te laat. Tijd: vluchtig, tijd van leven, even de tijd nemen, vergankelijk. Tijd: eindig, oneindig, eeuwigheid. Tijd: droomtijd, onbeperkte tijd. Tijd: traagheid, snelheid, race tegen de klok. Tijd: tikt weg in seconden, minuten, uren, dagen, maanden, jaren. Tijd: tijdelijk, tijdloos. Tijd: kortstondig, eindeloos, op de lange duur, duurzaam. Tijd: verveling, wachten, je tijd uitzitten, de tijd doden. Tijd: haast, jagen, verloren tijd, kostbare tijd, tijd is geld, woekeren met je tijd. Tijd: gegeven tijd, gekregen tijd, het is de hoogste tijd. Tijd: jong en oud, trendy, retro, vintage. De tijd is rijp, de goede oude tijd, een tijd van komen en een tijd van gaan, met je tijd mee gaan, van tijd noch uur weten, gezelligheid kent geen tijd. Zomertijd en wintertijd. Oude tijden, nieuwe tijden. Historie en Science fiction. Tegenwoordige tijd en verleden tijd. Goede tijden, slechte tijden. Oud en jong. Slijten, verweren, vergaan. Tij, getijden, tijdvak, tijdperk, tijdbalk, tijdrekening, tijdsbeeld, tijdverschijnsel, tijdschema, tijdsgewricht, tijdmeter, tijdbom, tijdgebrek, tijdgeest, tijdwinst,  tijdverdrijf, tijdverspilling, tijdmachine, tijdscapsule, sluitertijd, tijdsverschil en de tijd tikt weg. Natuurlijk zijn er nog meer zaken te bedenken. Misschien heb je zelf een origineel idee?

De basis voor jouw deel van het kunstwerk Tijd.
We hebben er voor gekozen om iedereen een houten paneel ( br. 22 x h. 30,5 cm ) te geven. Bovendien kun je op paneel ook zwaardere materialen en echte voorwerpen bevestigen. Je kunt direct op het paneel werken, maar ook op papieren/of karton van A4-formaat. Omdat het “kwartier” met daarop jullie werken buiten komt te staan worden jullie werken van een beschermlaag voorzien.

Welke praktische verwerking van het thema Tijd zou je kunnen kiezen?
Er zijn talloze manieren te bedenken. Om je op weg te helpen volgen hier een paar mogelijkheden, maar in principe kun jezelf kiezen voor een techniek en materialen, belangrijk is dan wel dat je voor een weerbestendige oplossing kiest.

Manieren van verwerken:

             -Tekst + illustratie
             -Tekening/schilderij
             -Linosnede
             -Collage
             -Assemblage
             -Reliëf
             -enz, enz.

 www.ostrealyceum.nl

 

 

Het Goese Lyceum

presenteert 3 kunstwerken van verschillende klassen en projecten

VWO6
De leerlingen die het vak Beeldende kunst en vormgeving volgden zijn in hun voorexamenwerk aan de slag gegaan met het thema tijd. Een groepsinterpretatie van 12 leerlingen het thema waarbij ze een paar maanden de tijd hebben gehad dit uit te werken in het kwartier dat hier tentoongesteld staat.

Regulier klas 2
Tijdens de projectweek zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het thema Tijd en Goes. Ze hebben de historische gebouwen en de hedendaagse murals gecombineerd tot een eigen beeld waarmee ze de stad een moderne look geven.

Kunst en cultuurklas 2
Geïnspireerd op de kunst van Jeroen Bosch laten de leerlingen zijn vreemde wezens in een eigentijdse vorm en materiaal uit een tijdscapsule ontsnappen. Om tot dit werk te komen hebben de leerlingen inspiratie opgedaan in het Jeroen Bosch Art Center in Den Bosch, een kunstgeschiedeniscollege gevolgd en technieken geleerd van kunstenares Gerda Kramer.

https://oranjeweg.goeselyceum.nl

 

 

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht