Kees Wijker

 

Mijn oeuvre groeit langzaam, maar gestaag. Veelal zijn het mechanische beelden die trage rondgangen verbeelden. Soms ook zijn het simpele zaken, zoals bijvoorbeeld een steen aan een touwtje waardoor de zwaartekracht zichtbaar wordt. Andere keren weer zijn het tekeningen van ijzerdraad. Niks zo mooi als tekenen met een klein tangetje in een grote hand.

Mijn werk is op diverse plekken in Zeeland te zien geweest. In Berkenbosch bijvoorbeeld bij Oostkapelle waar in een dubbele rij hangende stenen boven een donkere vijver hing. De stenen kwamen terug in Goes, bij Kanaalkunst, waar twee cirkels van staaldraad een dubbele cirkel van zwevende stenen droeg tussen de bomen van een jachtbosje. In de Grote Kerk van Veere was in 2015 een overzicht te zien van mijn werk.

Nu, bij een Bunder Kunst, met als thema Tijd, komen de stenen op een andere manier terug. Ik heb veel bloemetjes gemaakt, met een steen als sokkel. Een steen is zwaar en ook zeer natuurlijk. Een samengebalde hoeveelheid materie. De bloemetjes waren van ijzerdraad. Licht en luchtig, een mooi contrast met de steen. Door aan een slingertje te draaien kunnen ze bewegen. Als in de wind. De stenen die ik er voor gebruik ga ik zaaien. Vanuit een wachthokje kan er uitgekeken worden over het veldje. En naar de wereld, met een blik op het westen, waar de zon ondergaat, op weg naar een nieuwe dag.

Wat de oogst zal zijn is niet te voorspellen.
Wat de tijd brengt ook niet.

Kees Wijker
Amsterdam, 29 oktober 1957

Woont en werkt sinds 1993 in Middelburg

www.keeswijker.nl

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht