Peperbussen

 

Middelbare scholen in Goes, Calvijn College, Ostrea Lyceum, Het Goese Lyceum  en Edudelta nemen deel aan een literair/beeldend educatief project waarbij de leerlingen van de kunst - en cultuurklassen een verhalende en beeldende bijdrage leveren aan het project ‘Peperbus’.

Inspiratie voor dit project is opgedaan bij de Peperbussen die sinds 1911 de binnensteden van o.a. Amsterdam sieren. In werkelijkheid zijn deze Peperbussen met stalen platen bekleedde transformatorzuilen die nu nog steeds gebruikt worden voor o.a. aankondigingen van culturele aard. De Peperbussen uit ons project bestaan uit een aantal op aan elkaar gelaste vaten met een totale hoogte van ongeveer 3 meter en een diameter van 60 centimeter.

Praktisch betekent dit dat de scholen voor bepaalde periode één of meerdere ‘Peperbussen’ op school of in de klas krijgen bezorgd. Het idee is nu dat de leerlingen die deelnemen aan dit project een monumentale ode aan de letteren brengen. Dit kan door de zuil te beplakken met poëtische bijdragen (bij voorkeur in bijzondere lay-out), maar de zuil kan ook voorzien worden van mechanisch bewegende teksten, beeldschermpjes, knutselwerken enz.

De peperbussen krijgen daarna een mooie plek binnen de tentoonstelling op de Bunder.

 

Het Goese Lyceum

De enorme, woeste, rampzalige.
De schitterende, kalme, levendige.
De natuur.
Elke dag staan we erin. Genieten we ervan. Verwoesten we haar.
Zoiets normaals en toch zo waardevol.
Dagelijks gebeuren er zoveel dingen in en met de natuur. Dit hebben wij met de groep zo goed mogelijk afgebeeld op de kunstige paal die hier in de Zeeuwse grond staat. Je zou hem zelfs kunnen zien als een boom. Per twee ringen is er een thema van de natuur verwerkt, in elk thema komt het onderwerp de zee sterk naar voor.

Veranderingen. Iedereen heeft er mee te maken, al zijn ze niet overal even duidelijk: iedereen merkt de klimaatveranderingen. Langzaam wordt het warmer, de zeespiegel stijgt, er zijn grotere temperatuurverschillen, ga zo maar door. In de bovenste twee ringen is afgebeeld hoe twee totaal verschillende klimaten, van de Noordpool tot de evenaar, eigenlijk steeds dichterbij komen.

Het poëtische van de natuur is terug te zien in de krachtige woorden over de emoties van de natuur. Die er altijd zo onschuldig bij ligt, met een kalme zee, ruisende bomen en een zacht zonnetje. Maar de natuur heeft elke ramp meegemaakt; staat erbij en kijkt ernaar. Voor een zachte zonsondergang en een woeste, rotsige kust is met woorden omschreven hoe de natuur aanwezig is in onze wereld.

De mens is elke dag weer bezig om haar omgeving te verwoesten. Al dan niet onbewust. Het resultaat hiervan: plastic soep in de wereldzeeën. Dit laten we onder andere zien in ring vijf en zes. De manier waarop de mens leeft, heeft ernstige gevolgen voor de natuur. Met behulp van een onderdeel uit het werk willen we deze consequenties weergeven.

Als laatst is de natuur iets onvoorspelbaars. De woeste golven van de zee, waar de mens zo van geniet. Gevaarlijk? Of prachtig? De onderste twee ringen gaan over de kustlijn; natuurlijk niet te missen nu we in Zeeland staan! Het fijne, geweldige van de zee waar mensen ’s zomers zo van genieten. Maar tegelijkertijd ook het gevaarlijke, angstaanjagende van de ontembare zee in ons land.

Toen u kwam aanlopen keek u waarschijnlijk eerst naar de peperbus en daarna ging u op zoek naar dit bordje. Wat u bij de eerste aanblik misschien niet direct opviel, was de constructie bovenop. Hierdoor wordt de peperbus (eigenlijk iets stedelijks), één met de natuur. De mens doet niet alleen kwaad, ze redt de natuur soms ook.
De enorme, woeste, rampzalige.
De schitterende, kalme, levendige.
De natuur.

 

 

Ostrea Lyceum

Leerlingen van het Ostrea Lyceum: afdeling 4 vwo ckv ( = culturele kunstzinnige vorming ) en de leerlingen kcv ( = Klassieke culturele vorming ) uit 4 en 5 gymnasium hebben twee Peperbussen bewerkt met teksten en afbeeldingen.
Voor de leerlingen ckv luidde de opdracht als volgt: Woorden verbeelden - Beelden verwoorden. Zoek een tekst die je aanspreekt. Dat kan een gedicht zijn, een paar regels uit een spannend of intrigerend boek. Maar het kan ook een vreemde, bijzondere, interessante of een hilarisch stuk tekst zijn. Een tekst die jou uitnodigt om er een verbeelding bij te maken in de vorm van bijvoorbeeld een poëzieposter, een illustratie, een miniatuur, een strip, een collage, een tekstreliëf, woord- en of letterpuzzel. Je kunt ook uitgaan van een afbeelding. Een tekening, schilderij, een krantenfoto of een zelfgemaakte foto die je aanspreekt, bijzonder vindt en uitnodigt om er een tekst bij te maken: een handgeschreven tekst, misschien wel gekalligrafeerd, of uitgewerkt als graffiti of een tekst uitgevoerd als collage. Tekst in papierreliëf, tekst uit triplex gezaagd, tekst in 3-D, enz.. Soms kun je misschien met één woord met een heel aparte typografie en lay-out volstaan.
De leerlingen kcv diende hun reis naar Rome dit schooljaar als uitgangspunt voor de Peperbus. Zij hebben in woord en beeld laten inspireren door de eeuwige stad, haar geschiedenis en het heden. Hierbij traden de leerlingen in de voetsporen van veel kunstenaars, schrijvers en dichters en reizigers voor hen. De zuil lijkt een puzzel voor archeologen.

 

Calvijn College

Als middelbare school in Goes werden we uitgenodigd om deel te nemen aan een literair/beeldend educatief project waarbij de leerlingen een verhalende en beeldende bijdrage leveren aan het project ‘Peperbus’.
Uiteindelijk werkten op het Calvijn College 4 klassen havo-3 aan het project. Na een korte intro in de lessen Beeldende Vorming zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het thema “letteren”.

Een impressie

Zoeken naar een startpunt:
Brainstormen, dromen, kijken, schrijven, voelen, …  “Letteren, wat is dat?”

Visualisatie van gedachten:
Moodboard, schets, collage, model, …   Iets zeggen met materie, kleur en vorm…
Maar iets is nog in ontwikkeling. Er kan zoveel meer…  of juist minder.

Ontwikkeling van het concept:
Ordenen, uitbreiden, aanpassen, wijzigen, kiezen, … Welk verhaal wil ik vertellen. Waar gaat het mij nu ECHT om? Zijwegen worden ingeslagen. Soms de weg kwijt. Heerlijk dwalen en ontmoeten wat je niet opzocht. Jezelf verbazen…

Uiteindelijk:
Een selectie van de werkstukken aan de Peperbus. Hier een vluchtige gedachte, daar een doorleefd resultaat van peinzen, piekeren en proberen. Een ode aan de veelkleurigheid der Letteren.

 

Edudelta

De Peperbus van Edudelta is gestyled door studenten van de opleiding Art of Design.
Deze studenten zitten in het 1e en 2e leerjaar van een 3 jarige opleiding.
Ze hebben zich letterlijk laten inspireren door letters en zijn aan de slag gegaan met het maken van hun eigen voorletter van hun namen.
Deze moesten niet op de bus komen, maar er een beetje uitspringen, dus ook het woord springen werd letterlijk genomen en werden er “springveren” ingezet.
Als laatste hebben ze letterlijk hun handtekening geplaatst door een handafdruk in verf op de bus te plaatsen.

Kortom een leuk project, met veel plezier aan gewerkt!!
We hopen het in september met de studenten komen te bezichtigen tijdens een Bunder Kunst 2016.

 

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht