Paul en Menno de Nooijer

 

Toen de digitalisering midden jaren negentig om zich heen greep, besloten Paul en Menno de Nooijer om zich in hun vrije werk toe te leggen op fotografie, film en ruimtelijk werk in combinatie met theater en performance. De producties ontstonden alle in nauwe samenwerking met Menno. Een eerste gezamenlijke performance had al plaatsgevonden in 1989 op de derde Fotobiennale Enschede tijdens het draaien van de film Nobody had informed me. Dit bescheiden optreden kreeg in 1995 een vervolg in het Duitse Hildesheim met de uitvoering van Creation/painting with light, daar brengen Paul en Menno een eerbetoon aan de magie van de donkere kamer, waar zwart verandert in wit en andersom. De essentie van het fotografisch procede - het schrijven met licht - werd hier als een bezweringsritueel opgevoerd.

Gestimuleerd door de nieuwe multimediale mogelijkheden van de computer, kozen Paul en Menno de Nooijer eind jaren negentig bewust voor een samengaan met traditionele disciplines vanuit de idealen van het Gesamtkunstwerk en het interdisciplinaire Bauhaustheater van Oskar Schlemmer. Fotografie, film - zowel analoog als digitaal - en ruimtelijk werk maken deel uit van een totaalgebeuren.
Het groeiend aantal zomerfestivals in Nederland, Belgie, Italie, Spanje, Frankrijk en Engeland bood hun vanaf 2000 de gelegenheid nieuwe theaterproducties op het grensgebied van beeldende kunst, performance, dans en films te presenteren. Bij het complexe Dubbelspel (2002) treden zij op samen met twee danseressen, twaalf filmprojectoren, een videobeamer en een DVD-speler. De voorstelling heeft het karakter van een 'cinematografisch ballet' een spel van projectie, licht, dans en beweging.  
Paul en Menno hebben de visuele mogelijkheden van het medium fotografie -analoog en digitaal - altijd onderzocht in relatie tot film, theater en beeldende kunst.
In hun meest recente producties Trauer, Freude en HALFtheHORIZON is dat ook weer het geval.

tekst: Adi Martis en Rik Suermondt (monografie Paul de Nooijer, 2007).

 

Zie Website

 

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht