Scholenproject

 

Scholen project Follies

Ook dit jaar presenteren Het Goese Lyceum,  Ostrea Lyceum en Calvijn College werk van leerlingen. Het totaal gaat een drietal landschappen opleveren in de landschappelijke omgeving van De Bunder

Ostrea Lyceum

Een Bunder Follies!                                                         4 havo en 4 vwo, Ostrea Lyceum

Een Follie is eigenlijk een bouwkundige dwaasheid. De term ontstond in Groot-Brittannië en werd door het publiek gebruikt om gebouwen aan te duiden die men als onzinnig, nutteloos of bizar ervoer. In veel tuinen en parken verschenen uitbundige fantasieruïnes en andere bouwsels, uitsluitend voor de decoratie en het vermaak. Is het Kunst of is het Kitsch?

Een Follie een bijzonder, fantastische en bizar bouwwerk, een onderkomen, een plek die mogelijk beschutting biedt maar tegelijkertijd nieuwsgierigheid oproept.  Een plek ook waar dromen de kans krijgen om te groeien, een plek die je die je aanzet tot fantaseren, vul zelf maar in. Misschien zoek je overeenkomsten in de vormgeving met de beeldende kunst, architectuur en design, misschien maak je gebruik van stijlcitaten. Verbindingen met andere culturen. Diversiteit van bouwvormen en bouwmethodes. Of zoek je juist een heel eigen en nieuwe vormgeving. Uitgangspunt kan ook energieneutraal bouwen zijn. En hoe denk je over wonen in de (verre) toekomst? Wonen in de lucht, op het water of op een andere planeet?

Weerbestendig:

Voor de keuze van je materiaal is het belangrijk om te weten dat het werk weerbestendig moet zijn en het moet zeker een maand in de openlucht kunnen ‘uithouden’. In principe mag je met alle materialen werken. De school stelt een aantal materialen ter beschikking. Als je wilt werken met andere, bijzondere materialen dan moet je die zelf verzamelen.

Suggesties voor materiaal:

  • Hout: ijsstokjes, latjes, satéprikkers, cocktailprikkers, lucifers, takjes, resthout, aangespoeld hout, triplex, multiplex, kleinere onderdelen van meubels, knijpers, kortom alles wat van hout is. Construeren m. b.v. spijkers, schroeven, lijm(pistool), verbonden met touw en garen, boetseerwas.
  • Metaal: blik, ijzerdraad, gaas, klein metaalafval, onderdelen van gereedschap, machines, elektra, mecano. Construeren met bouten en moeren, popnagels, evt. solderen, lijm(pistool), boetseerwas.
  • Kunststof: plastic voorwerpen of delen daarvan, speelgoed, kunststofonderdelen, afvalmateriaal. Construeren: lijm(pistool), boetseerwas.
  • Steen: grind, kleinere stukken steen, scherven steenachtig materiaal, zoals: tegels, bloempotten en keramische gebruiksvoorwerpen ( of delen daarvan ). Construeren: lijm(pistool), tegellijm, boetseerwas.
  • Boetseerwas: Als je meer wilt modelleren, dan kun je gebruik maken van boetseerwas. Je moet dan wel eerst een ijzerdraadskelet evt. aangevuld met gaas maken.

Er zijn nog natuurlijk nog meer weerbestendige materialen. Natuurlijk kun je ook verschillende materialen combineren. Aanvullen met glas, leer, touw en garen.

 

Eenheid of niet?

Wordt je werkstuk te bont en wil je meer eenheid? Dan kun je er voor kiezen om je werkstuk met één kleur te beschilderen, bijv. bronsverf. Vanwege de weerbestendigheid en de verschillende materialen moet je waarschijnlijk een synthetische verf gebruiken.

 

De werkstukken zijn gemaakt tijdens de lessen ckv (culturele en kunstzinnige vorming) door de leerlingen uit 4 havo en 4 vwo van het Ostrea Lyceum in Goes.

De leerlingen hebben in groepjes gewerkt.

 

Het Goese Lyceum

 

Calvijn College

 

Concertagenda voorjaar 2020
 
Concertagenda najaar 2019
 
Programma expositie 'een Bunder Follies' 24 aug. t/m 15 sept. 2019
 
Uit en thuis op de Bunder, meibericht